Idag arbetar en stor mängd människor helt online. När de fysiska kontoren i princip stängde ned under pandemin skapades snabbt nya möjligheter för personalen att bidra till 100 % på arbetet, även när de befann sig utanför arbetsplatsen. Den digitala tekniken tog snabbt stora skutt framåt, inte minst vad gällde videotjänster som Zoom.

Du som funderar på att flytta utomlands behöver alltså inte fundera på om du kommer kunna försörja dig i ditt nya hemland. I alla fall inte om du arbetar i ett yrke som kan skötas på distans. Det är fullt möjligt att fortsätta vara anställd hos din nuvarande arbetsgivare, och sköta ditt arbete via internet. Självklart bör du kontrollera vilka regler för skatter och dylikt som gäller både i Sverige och i det land du funderar på att flytta till.

Flytta dit din lön räcker längre
Om du är smart, väljer du ett land där din inkomstnivå ger dig helt andra möjligheter än vad den gör i Sverige. Om du arbetar som till exempel copywriter eller designer på någon av Stockholms fräsiga reklambyråer i innerstaden, har du säkert funderat på varför din relativt höga lön bara räcker till en liten lägenhet i förorten. Prisnivåerna på bostäder och mat i Stockholm har stuckit iväg en hel del bara de senaste åren.

När du letar efter ett bra land att flytta till, kan du börja med att kolla in mäklarannonser i olika länder. Där får du snabbt en bra uppfattning om vilken typ av bostad du skulle ha möjlighet att bo i på respektive plats. Om mäklarens sajt är på ett språk du inte förstår, kan du enkelt översätta hemsidan med ett tillägg för översättning till din webbläsare. Till exempel Google Translate. Då kan du vara säker på att du vet vad som ingår i priset för bostaden. Vissa bostäder säljs till exempel som andelslägenheter, vilket är bra att veta när du jämför.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *